Douaneopleidingen Nederland
Online inschrijven

of bel 06 18 39 50 54

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over onze diensten en producten.
Staat uw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op!

Klik op de vraag om het bijbehorende antwoord te zien.

Ik wil werken bij de Douane. Kan ik bij jullie terecht?

Douaneopleidingen Nederland verzorgt opleidingen en trainingen die zich richten op organisaties en bedrijven.

Wanneer u wilt werken bij de Douane, bijvoorbeeld op Schiphol, kunt u terecht bij de Belastingdienst (De Douane is onderdeel van de Belastingdienst).

Dit kan via https://werken.belastingdienst.nl/veelgestelde-vragen.html.

Zie ook Voor wie zijn de opleidingen van Douaneopleidingen bedoeld?

(N.B.: Douaneopleidingen Nederland verzorgt géén opleidingen van de Douane zelf.)

Meer over:

Hoe groot zijn de groepen per bijeenkomst?

Kwaliteit staat bij ons voorop. Daarom streven wij er naar de groepen niet groter te maken dan 20 deelnemers.

Meer over:

Wat voor docenten kan ik verwachten?

Wij werken met een team van ervaren docenten, veelal werkzaam binnen de Douane of Belastingdienst. Zij variëren in expertise, maar zijn wel sterk verbonden door één doel: u ondersteunen.

Onze docenten worden beoordeeld middels evaluatieformulieren.

Meer informatie over ons team.

Meer over:

Hoe is mijn privacy geregeld?

Zowel uw aanmelding, als uw eventuele uitslagen worden alleen naar het door u opgegeven post- en e-mailadres gestuurd. Douaneopleidingen Nederland kan de resultaten van de gemaakte examens en toetsen inzien t.b.v. ondersteuning. Alle persoonsgegevens en eventuele uitslagen worden vertrouwelijk behandeld en niet ter beschikking gesteld aan derden.

Kijk voor meer informatie op de pagina Disclaimer & Privacy of bekijk onze Algemene Voorwaarden.

Meer over:

Wat voor lesmateriaal wordt er gebruikt?

Wij schrijven ons eigen lesmateriaal. Dit bundelen we, samen met de eventuele presentatie(s) en de laatste informatie in een cursusmap.

Meer over:

Hoe kan ik mij afmelden voor de digitale mailingen?

U kunt zich te allen tijde uitschrijven voor de digitale mailingen, via onze website (pagina Digitale mailingen) of via de uitschrijflink onderaan in de e-mail.

Meer over:

Voor wie zijn de opleidingen en trainingen van Douaneopleidingen bedoeld?

De opleidingen en trainingen van Douaneopleidingen richten zich op (medewerkers van) bedrijven en organisaties die te maken hebben met douaneaangiftes m.b.t. import/export en/of doorvoer van (niet-)Uniegoederen.

Wanneer u werkt (of wilt werken) in een organisatie waar invoer, uitvoer of internationaal transport een rol speelt, hebt u baat bij de juiste actuele kennis omtrent douanezaken.

Meer over: Geen

Ik ben mijn diploma/certificaat/deelnamebewijs kwijt. Kan ik een nieuwe krijgen?

Ja hoor, dat is geen probleem. Laat even weten wanneer u welke training of opleiding hebt gevolgd en wij sturen u een nieuw diploma, certificaat of bewijs van deelname op. Voor het opsturen vragen wij een vergoeding.

Meer over:

Kan ik ook de training op onze eigen locatie volgen?

Kan ik de CC dagtrainingen en avondtrainingen door elkaar volgen?

Ja hoor, dat is geen enkel probleem. U kunt per training beslissen of u de dagvariant of de avondvariant wilt volgen. De examens voor beide trainingen zijn gelijk.

Meer over:

Hoe meld ik deelnemers aan voor een training of opleiding?

Kan ik deelnemers onder voorbehoud inschrijven?

U kunt zich gerust onder voorbehoud inschrijven. Voordat de opleiding of training start kunt u dan nog beslissen of u zich definitief opgeeft.

U ontvangt hierover bericht aan de start van de opleiding of training, met de vraag of u zich definitief wilt inschrijven.

U kunt dit vermelden tijdens de inschrijving.

Meer over:

Hoe kan ik korting krijgen?

Wanneer u besluit de opleiding Customs Consultant (CC) te volgen, nadat u bij ons de opleiding Junior Customs Consultant (JCC) heeft gevolgd, ontvangt u 10% korting op alle CC onderdelen.

Wanneer u zich aanmeld voor de gehele opleiding CC en deze in één keer vooruit betaald, ontvangt u nogmaals 10% korting.

Korting bij aanmelding meerdere deelnemers

Afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers, de opleiding of training en of het een in-company training betreft, is het mogelijk om korting op meerdere inschrijvingen te krijgen. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op via het contactformulier, via info@douaneopleidingen.nl of door even te bellen met 06 18 39 50 54.

Meer over:

Zijn genoemde prijzen inclusief of exclusief BTW?

Alle op deze website genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

Meer over:

Waarom zijn jullie mijn e-mailadres nodig?

Omdat wij veel via e-mail corresponderen, vragen wij altijd om uw e-mailadres. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden dan voor deze correspondentie gebruikt.

Meer over:

Krijg ik korting als ik de Douane Assesment Test heb gedaan?

U krijgt 50% van de kosten van de test terug, wanneer u zich binnen 1 jaar na het doorlopen van de test, aanmeldt voor een opleiding of training van Douaneopleidingen Nederland.

Wanneer u de Douane Assessment Test heeft afgerond en u zich aansluitend inschrijft voor een training of opleiding, ontvangt u een tweede Douane Assessment Test naar keuze gratis.

Meer over:

Wanneer ontvang ik het lesmateriaal?

Bij de meeste trainingen en opleidingen wordt het lesmateriaal uitgereikt tijdens de eerste bijeenkomst. Op deze wijze kunnen wij het materiaal actueel houden, t/m de dag van de bijeenkomst.

Wanneer u de speedlearning-variant van een opleiding volgt, ontvangt u het lesmateriaal direct na betaling.

Meer over:

Moet ik ervaring of een vooropleiding hebben?

Voor alle opleidingen en trainingen geld: het is wenselijk om (zo snel mogelijk) werkzaam te zijn als (assisstent) declarant, om een relatie te kunnen leggen tussen de theorie en de praktijk.

De opleiding Junior Customs Consultant (JCC) richt zich op assistent douane declaranten. De opleiding is te vergelijken met MBO niveau 2-3. Het is niet noodzakelijk dat u een vooropleiding en/of ervaring als assistent declarant heeft.

De cursus Customs Consultant (CC) is voor declaranten. De opleiding is te vergelijken met MBO niveau 4. Om effectief aan deze opleiding deel te kunnen nemen, is wenselijk om minimaal het niveau Assistent Declarant of het diploma JCC te hebben.

De training Customs Consultant Manager is voor leidinggevenden en ervaren declaranten. Het is voor deze training wenselijk om minimaal het diploma CC te hebben.

Meer informatie over eventueel benodigde ervaring vindt u (wanneer relevant) op de informatiepagina van elke training.

Meer over:

Wat is het niveau van de opleiding JCC?

De opleiding Junior Customs Consultant is te vergelijken met MBO niveau 2-3.

Meer over:

Wat is het niveau van de opleiding CC?

De opleiding Customs Consultant is te vergelijken met MBO niveau

Meer over:

Kan ik vrijstellingen krijgen?

Certificaat van de Douane Assessment Test

U kunt geen vrijstelling krijgen op basis van de resultaten van de Douane Assessment Test.

Op basis van uw ervaring als (assistent) declarant

U kunt geen vrijstelling krijgen op basis van uw ervaring.

Wellicht kunt u wel een module d.m.v. zelfstudie volgen.

Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier, via info@douaneopleidingen.nl of door te bellen met 06 18 39 50 54.

Meer over:

Wanneer kan ik met de opleiding starten?

De startdata van onze opleidingen kunt u terugvinden op onze kalender.

U kunt op ieder gewenst moment starten met de speedlearning variant van een opleiding.

Meer over:

Hoe krijg ik een Diploma van Douaneopleidingen Nederland?

Alle opleidingen Junior Customs Consultant (Assistent Declarant) en Customs Consultant (Declarant) worden afgesloten met een examen.

Wanneer u het examen Junior Customs Consultant met minimaal een 5,5 afsluit, ontvangt u het diploma Junior Customs Consultant.

Het diploma Customs Consultant bestaat uit 3 deelexamens. Als u een deelexamen afsluit met minimaal een 5,5, ontvangt u een certificaat voor dat onderdeel. Na het behalen van de 3 deelcertificaten ontvangt u het diploma Customs Consultant.

Bij het volgen van een bepaalde module of training ontvangt u een Bewijs van Deelname. Volgt u de gehele opleiding ontvangt u geen Bewijs van Deelname, maar de certificaten en het diploma.

Meer over:

Hoe lang mag ik over de opleiding JCC of CC doen?

Bij de opleiding Junior Customs Consultant (JCC) mag u één keer een her-examen maken. Een eventueel tweede her-examen kan alleen na overleg.

Over de opleiding Customs Consultant (CC) mag u maximaal drie jaar doen. Binnen drie jaar moet u de betreffende certificaten hebben behaald. Deze kunnen dan worden ingeruild voor het diploma Customs Consultant.

Meer over:

Hoe kan ik examen doen?

Wat zijn de kosten van een examen of toets?

De kosten van het examen Junior Customs Consultant (JCC) zijn bij de prijs inbegrepen. De kosten van het herexamen zijn € 45,- (excl BTW).

Zowel de kosten van een Customs Consultant (CC) deeltoets, als voor een eventuele 2e poging zijn € 125,- (excl. BTW) per blok per toets.

Meer informatie over de examencommissie.

Meer over:

Hoe lang duurt het voordat de uitslag van het examen bekend is?

De uitslag van het examen wordt direct bekend gemaakt, na vaststelling door de examencommissie. De examencommissie komt binnen zes weken na de examens bijeen. Daarna wordt u uw uitslag zowel per e-mail, als per post toegestuurd opgestuurd.

Wanneer deelnemers hiervoor toestemming hebben gegeven, verschijnt hun naam ook op de pagina geslaagden.

Meer over:

Ik wil geen examen doen, krijg ik wel een ander certificaat?

Iedereen die één van onze trainingen of opleidingen heeft gevolgd, krijgt een "Bewijs van Deelname". Deze worden tijdens de afsluitende bijeenkomsten uitgereikt.

Mocht u onverhoopt geen Bewijs van Deelname hebben ontvangen, neemt dan contact met ons op via het contactformulier, via info@douaneopleidingen.nl of door te bellen met 06 18 39 50 54.

Meer over:

Is deelname aan een proefexamen verplicht?

Nee, deelname is niet verplicht. Het proefexamen is bedoeld voor deelnemers die willen oefenen voor het examen of voor de eindtoetsen. Wanneer u denkt voldoende kennis en ervaring te hebben, kunt u het proefexamen rustig overslaan.

Meer over:

Waar vinden de examens plaats?

De examens en toetsen vinden centraal plaats en zijn afhankelijk van de aanmeldingen. Doorgaans vinden deze plaats in Nieuwegein.

Kijk voor meer informatie op de pagina locaties

Meer over:

Mag ik het examen opnieuw maken wanneer ik zak?

Het examen Junior Customs Consultant mag u in de regel één keer overnieuw doen. De kosten van het herexamen zijn € 45,- (excl BTW).

Ook de deeltoetsen van de Customs Consultant mag u in de regel twee keer herkansen. De kosten van een eventueel CC herexamen zijn € 125,- (excl. BTW) per module.

Meer over:

Waarvoor kan ik mijn (J)CC diploma gebruiken?

Met uw diploma (Junior) Customs Consultant kunt u uw douanekennis aantonen. Voor uw bedrijf is dit van belang m.b.t. een eventuele AEO status of de aanvraag hiervan.

Voor u als individu is uw diploma toonaangevend in bijvoorbeeld een sollicitatie, functionerings- of beoordelingsgesprek.

Meer over:

Ik doe een van de drie deelexamens, hoe werkt dat?

De opleiding Customs Consultant wordt (o.a.) aangeboden in 3 delen, met drie examens.

Tijdens het examen:

 • mag je het lesmateriaal erbij hebben;
 • mag je aantekeningen en ander eigen materiaal erbij hebben;
 • mag je gebruik maken van de wettenbundels;
 • mag je gebruik maken van je laptop (internet is beschikbaar)
 • mag je gebruik maken van een rekenmachine.

M.b.t. het examen:

 • het examen duurt 2 uur;
 • bestaat uit een aaneengesloten casus;
 • in de casus worden de onderwerpen van het betreffende behandeld;
 • bestaat uit m.n. open vragen;
 • wanneer gevraagd wordt om een motivatie, kunnen m.n. voor deze motivatie punten toegekend worden (ja/nee levert ‘0’ punten op);
 • een aantal voorbeelden van het noteren van wetgeving: b.v. art. 14 DWU (i.p.v. art. 14 lid 4e DWU) of b.v. art. 56 quater DWU (i.p.v. art. 56 DWU).

Tenslotte, heel cliché, maar wel belangrijk: controleer of je alle vragen beantwoord hebt!

Veel succes alvast bij het examen.

Meer over:

Is het diploma van Douaneopleidingen Nederland erkend?

In Nederland wordt er geen enkel diploma op het vakgebied Douane erkend.

Als gevolg van wetgeving zal de EU in de toekomst wel naar geaccrediteerde opleidingen toe werken. Het is alleen nog niet duidelijk wie dan zorg gaat dragen voor deze accreditatie.

Meer over: Geen