In de douanewereld komt u veel (douane)documenten tegen. Op deze pagina vind u een aantal (douane)documenten en de betekenis hiervan.

Afkorting Betekenis  

A.TR

Formulier die de herkomst van een product aangeeft en kan alleen in het handelsverkeer tussen de EU en Turkije gebruikt worden. Met dit formulier (welke aan gegeven vereisten moet voldoen) kan in voorkomende gevallen een verlaagd invoerrecht betaald worden. Of dit formulier recht geeft op een verlaagd invoerrecht wordt bepaalt door het oorsprongsprotol tussen de EU en Turkije. Dit oorsprongsprotocol moet altijd gecontroleerd worden om toepassing van dit formulier en recht op een verlaagd invoerrecht te bepalen.

Voorbeeld: A.TR leeg

Voorbeeld: A.TR uitvoer

Voorbeeld: A.TR invoer juist

Voorbeeld: A.TR invoer onjuist

EX A

Douaneaangifte die gedaan wordt bij het (weder)uitvoeren van communautaire goederen naar niet-EU-landen. De douaneregeling kan betreffen: uitvoer, wederuitvoer, passieve veredeling.

Voorbeeld: Uitvoer

DV1

Toelichting aangifte van gegevens inzake de douanewaarde (D.V.1)

Voorbeeld:
DV.1

Toelichting:
DV.1

EUR.1

Formulier die de oorsprong van een product aangeeft. Met dit formulier (welke aan gegeven vereisten moet voldoen) kan in voorkomende gevallen een verlaagd invoerrecht betaald worden. Of dit formulier recht geeft op een verlaagd invoerrecht wordt bepaalt door het oorsprongsprotol tussen de EU en het betreffende land. Dit oorsprongsprotocol moet altijd gecontroleerd worden om toepassing van dit formulier en recht op een verlaagd invoerrecht te bepalen.

Voorbeeld: EUR.1 leeg

Voorbeeld: EUR.1 uitvoer

Factuurverklaring

Een officiele verklaring op een factuur die de oorsprong van een product aangeeft. Met een factuur met een factuurverklaring (welke aan gegeven vereisten moet voldoen) kan in voorkomende gevallen een verlaagd invoerrecht betaald worden. Of een factuurverklaring recht geeft op een verlaagd invoerrecht wordt bepaalt door het oorsprongsprotol tussen de EU en het betreffende land. Dit oorsprongsprotocol moet altijd gecontroleerd worden om toepassing van een factuurverklaring en recht op een verlaagd invoerrecht te bepalen.

 

Form.A

Formulier die de oorsprong van een product aangeeft. Met dit formulier (welke aan gegeven vereisten moet voldoen) kan in voorkomende gevallen een verlaagd invoerrecht betaald worden in Europa (dit formulier werkt ‘eenzijdig’/’unilateraal’ en kan alleen in de EU recht geven op een mogelijk verlaagd invoerrecht en niet in een derde land). Of dit formulier recht geeft op een verlaagd invoerrecht wordt bepaalt door de oorsprongsregels van de EU, welke zijn vastgelegd in de communautaire wetgeving (CDW en TVo.CDW). Deze oorsprongsregels moeten altijd gecontroleerd worden om toepassing van dit formulier en recht op een verlaagd invoerrecht te bepalen.

Voorbeeld: Form.A leeg

Voorbeeld: Form.A ingevuld

IM A

Douaneaangifte die gedaan wordt bij het (weder)invoeren van (niet-)Uniegoederen uit niet-EU-landen. De douaneregeling kan betreffen: vrij verkeer, wederinvoer na passieve veredeling, tijdlijke invoer.

Voorbeeld:Invoer

IM/EX B

 Idem aan EX/IM A met dien verstande dat er een onvolledige aangifte gedaan wordt omdat nog niet alle gegevens bekend zijn of alle nodige documenten binnen (b.v. oorsprongsdocument).

 

T1

Douaneaangifte om niet-Uniegoederen binnen de EU en/of EVA-landen te vervoeren. De ontvangst van een dergelijk document moet altijd afgemeld worden in het NCTS systeem van de Douane.

Voorbeeld: T1 (TAD1)

T2

Douaneaangifte om Uniegoederen naar en/of door EVA-landen te vervoeren zodat je niet bij de grens van een EVA-land een aangifte ten invoer hoeft te doen maar dit mag doen op de plaats van bestemming waardoor het oponthoud aan de grens bij een EVA-land verminderd wordt. De ontvangst van een dergelijk document moet altijd afgemeld worden in het NCTS systeem van de Douane.

Voorbeeld:T2 (TSAD2)

T2LF

Herkomstbescheid voor vervoer van Uniegoederen over zee. Zie tevens "Aanvullend lesmateriaal".

Voorbeeld:
T2LF

T5

 

Voorbeeld: Controle exemplaar T5

Vergunning

Voor diverse douaneregelingen, systemen, zekerheid stelling, etc. heeft u een vervunning nodig.

Voorbeeld: vergunning voor douanevervoer van fraudegevoelige goederen

Schrijf u online in voor een opleiding of training!

Al 20 jaar toonaangevend opleider in douane­regelgeving

  • check in circle icon
    Onze opleidingen en trainingen voldoen aan de Union Customs Code criteria voor het behalen van de status van Authorized Economic Operator (AEO)
  • check in circle icon
    Ons team bestaat uit een ervaren groep van experts uit de dagelijkse praktijk, docenten en academici.
  • check in circle icon
    Flexibel en in eigen tempo online leren, gepland klassikaal leren of een combinatie van beide.

Goed evenwicht tussen diepgang en relevantie van de materie. Basiskennis vereist voor iedere expediteur.