Icon warning Deze opleiding wordt in ver­schil­lende les­vormen en op verschillende tijdstippen aange­boden. Naast de Online-variant is deze opleiding ook te volgen als AvondopleidingDagopleidingWeekopleidingVerkorte opleidingSpeedlearning (zelfstudie).

Over deze opleiding

Deze opleiding verstrekt u dé basiskennis omtrent maatregelen bij invoer en uitvoer van goederen, inzicht in (douane)bedrijfsprocessen en (besparings)mogelijkheden. Welke risico’s loopt uw bedrijf en in welke richting kunt u mogelijke oplossingen zoeken.

Wilt u ook de basis van douanezaken beheersen?

Met de opleiding Junior Customs Consultant maakt u kennis met de verschillende onderwerpen waar u mee te maken (kunt) krijgen bij export of import van goederen. Na afloop weet u binnen welk douanegebied uw bedrijf eventuele voordelen zou kunnen behalen. De opleiding wordt afgesloten met een examen.

Enkele onderwerpen die tijdens de opleiding aan de orde komen:

 • Douanetechnische begrippen
 • Douanewaarde
 • Incoterms
 • Invullen douanedocumenten
 • Vrijstellingen
 • Bezwaar en beroep
 • (Elektronisch) doen van aangifte met het nieuwe aangiftesysteem DMS
 • Douanevervoer
 • Herkomst en Oorsprong
 • Tariferen / Heffingen

Voor wie?

De opleiding Junior Customs Consultant is geschikt voor (startende) Assistent declaranten. Medewerkers die dagelijks douane documenten maken, in- en/of uitvoeraangiften verzorgen of te maken hebben met andere Douane formaliteiten.

Locatie

De eerste les vragen we u fysiek aanwezig te zijn, deze vind plaats in Nieuwegein. Dit is een introductie en kennismaking met de docent en mede-cursisten. De overige 11 lesavonden zijn online te volgen via Microsoft Teams. Voor het proefexamen en examen dient u ook fysiek aanwezig zijn. Beide examens vinden ook in Nieuwegein plaats.

Wat kan ik met de opleiding Junior Customs Consultant?

Met behulp van deze opleiding heeft u de (douanetechnische) basiskennis omtrent de benodigde maatregelen bij in- en uitvoer, het vervoeren en opslaan van (douane) goederen en uw (douane)bedrijfsprocessen en bent u in staat om voor bij constatering van een Douanetechnisch knelpunt naar een mogelijke oplossing te zoeken.

De opleiding  kan beschouwd worden als vooropleiding voor Customs Consultant (Declaranten opleiding).

Details opleiding

Vorm: Online
(Meer lesvormen)
Duur: 12 lesavonden, 1 proefexamen en 1 examen à 2 klokuren
Kosten: € 1.250,00 excl. btw
Vereist niveau: Geen
Certificering: Diploma Junior Customs Consultant
Inbegrepen: Lesmateriaal, proefexamen, examen
In-company: Ook als in-company training mogelijk
(Meer informatie)

Vraag & antwoord

Nee, deelname is niet verplicht. Het proefexamen is bedoeld voor deelnemers die willen oefenen voor het examen of voor de eindtoetsen. Wanneer u denkt voldoende kennis en ervaring te hebben, kunt u het proefexamen rustig overslaan.

Wij schrijven ons eigen lesmateriaal. Dit bundelen we, samen met de eventuele presentatie(s) en de laatste informatie in een cursusmap.

Inschrijven kan door ons te e-mailen op info@douaneopleidingen.nl of door te bellen met 0599 659700.

U kunt ook deelnemers online aanmelden via het online inschrijfformulier.

Voor alle opleidingen en trainingen geld: het is wenselijk om (zo snel mogelijk) werkzaam te zijn als (assisstent) declarant, om een relatie te kunnen leggen tussen de theorie en de praktijk.

De opleiding Junior Customs Consultant (JCC) richt zich op assistent douane declaranten. De opleiding is te vergelijken met MBO niveau 2-3. Het is niet noodzakelijk dat u een vooropleiding en/of ervaring als assistent declarant heeft.

De cursus Customs Consultant (CC) is voor declaranten. De opleiding is te vergelijken met MBO niveau 4. Om effectief aan deze opleiding deel te kunnen nemen, is wenselijk om minimaal het niveau Assistent Declarant of het diploma JCC te hebben.

De training Customs Consultant Manager is voor leidinggevenden en ervaren declaranten. Het is voor deze training wenselijk om minimaal het diploma CC te hebben.

Meer informatie over eventueel benodigde ervaring vindt u (wanneer relevant) op de informatiepagina van elke training.

Bij de opleiding Junior Customs Consultant (JCC) mag u één keer een her-examen maken. Een eventueel tweede her-examen kan alleen na overleg.

Over de opleiding Customs Consultant (CC) mag u maximaal drie jaar doen. Binnen drie jaar moet u de betreffende certificaten hebben behaald. Deze kunnen dan worden ingeruild voor het diploma Customs Consultant.

U kunt zich gerust onder voorbehoud inschrijven. Voordat de opleiding of training start kunt u dan nog beslissen of u zich definitief opgeeft.

U ontvangt hierover bericht aan de start van de opleiding of training, met de vraag of u zich definitief wilt inschrijven.

U kunt dit vermelden tijdens de inschrijving.

De opleiding Junior Customs Consultant is te vergelijken met MBO niveau 2-3.

De online opleidingen worden verzorgd via Teams. 

Nee, wij hebben hier vaste data voor gepland. Deze kunt u vinden op de informatiepagina van de betreffende opleiding/training of in onze kalender.

Nee dit kan niet. Het proefexamen moet namelijk nadien worden ingeleverd bij de docent.

Icon warning Deze opleiding wordt in ver­schil­lende les­vormen en op verschillende tijdstippen aange­boden. Naast de Online-variant is deze opleiding ook te volgen als AvondopleidingDagopleidingWeekopleidingVerkorte opleidingSpeedlearning (zelfstudie).

Al 20 jaar toonaangevend opleider in douane­regelgeving

 • check in circle icon
  Onze opleidingen en trainingen voldoen aan de Union Customs Code criteria voor het behalen van de status van Authorized Economic Operator (AEO)
 • check in circle icon
  Ons team bestaat uit een ervaren groep van experts uit de dagelijkse praktijk, docenten en academici.
 • check in circle icon
  Flexibel en in eigen tempo online leren, gepland klassikaal leren of een combinatie van beide.

De docente hield zeer veel rekening met het feit dat ik een leek ben in deze materie. Ze herhaalde vaak zodat het begrijpen van de materie iets vlotter ging.

Wij helpen u graag

 • Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?
 • Is de locatie moeilijk bereikbaar?
 • Past de datum of het tijdstip u niet?
 • Liever een training op locatie?
foto esther

Esther en haar collega’s staan voor u klaar