Icon warning Deze opleiding wordt in ver­schil­lende les­vormen aange­boden. Naast de Weektraining-variant is deze opleiding ook te volgen als AvondopleidingDagopleidingVerkorte opleidingSpeedlearning (zelfstudie).

Over deze opleiding

D.m.v. een week intensieve training wordt u opgeleid tot Junior Customs Consultant. Tijdens deze week verkrijgt u basiskennis omtrent maatregelen bij invoer en uitvoer van goederen, inzicht in (douane)bedrijfsprocessen en (besparings)mogelijkheden.

Binnen een week de basis van douanezaken beheersen?

Met de opleiding Junior Customs Consultant maakt u kennis met de verschillende onderwerpen waar u mee te maken (kunt) krijgen bij export of import.
Na afloop van deze week weet u binnen welk douanegebied uw bedrijf eventuele voordelen zou kunnen behalen. De opleiding wordt afgesloten met een examen, ongeveer een maand na de opleidingsweek.

Enkele onderwerpen die tijdens de opleiding aan de orde komen:

 • Douanetechnische begrippen
 • Douanewaarde
 • Incoterms
 • Invullen douanedocumenten
 • Vrijstellingen
 • Bezwaar en Beroep
 • (Elektronisch) doen van een aangifte met het nieuwe aangiftesysteem DMS
 • Douanevervoer
 • Herkomst en Oorsprong
 • Tariferen / Heffingen

Voor wie?

De opleiding Junior Customs Consultant is geschikt voor (startende) Assistent declaranten. Medewerkers die dagelijks douane documenten maken, in- en/of uitvoeraangiften verzorgen of te maken hebben met andere douane formaliteiten. Deze geheel verzorgde opleiding is met name bedoeld voor medewerkers die niet vaak en niet lang willen reizen naar bijeenkomsten.

Hoe ziet de week er uit?

De cursus start op maandag 13.30 uur (na de files). Na een korte kennismaking wordt gestart met de opleiding. Elke dag wordt afgesloten met een gezamelijk diner. Na het diner is er tijd voor ontspanning. Afhankelijk van de locatie zijn er diverse mogelijkheden, zoals een zwembad, fitness of welness. Iedere deelnemer heeft een eigen kamer. De laatste cursusochtend wordt afgesloten met een oefenexamen. U bent weer thuis voor de files.

Wat kan ik met de opleiding Junior Customs Consultant?

Met behulp van deze opleiding heeft u de (douanetechnische) basiskennis omtrent de benodigde maatregelen bij in- en uitvoer, het vervoeren en opslaan van (douane) goederen en uw (douane)bedrijfsprocessen en bent u in staat om voor bij constatering van een Douanetechnisch knelpunt naar een mogelijke oplossing te zoeken.

De opleiding  kan beschouwd worden als vooropleiding voor Customs Consultant (Declaranten opleiding).

Details opleiding

Vorm: Weektraining
(Meer lesvormen)
Duur: 5 lesdagen van maandag 13.30 - vrijdag 12.00 uur
Kosten: € 3.045,00 excl. btw
Vereist niveau: Geen
Certificering: Diploma Junior Customs Consultant
Inbegrepen: Lesmateriaal, proefexamen, examen, koffie/thee, lunches, diners en overnachtingen
In-company: Ook als in-company training mogelijk
(Meer informatie)

Data & locaties

Data Locatie
8 mei 2023
+ 1 januari 1970
+ 10 mei 2023
+ 11 mei 2023
+ 12 mei 2023
Garderen
Icon calendar Kalender

Vraag & antwoord

Nee, deelname is niet verplicht. Het proefexamen is bedoeld voor deelnemers die willen oefenen voor het examen of voor de eindtoetsen. Wanneer u denkt voldoende kennis en ervaring te hebben, kunt u het proefexamen rustig overslaan.

Wij schrijven ons eigen lesmateriaal. Dit bundelen we, samen met de eventuele presentatie(s) en de laatste informatie in een cursusmap.

Inschrijven kan door ons te e-mailen op info@douaneopleidingen.nl of door te bellen met 0599 659700.

U kunt ook deelnemers online aanmelden via het online inschrijfformulier.

Voor alle opleidingen en trainingen geld: het is wenselijk om (zo snel mogelijk) werkzaam te zijn als (assisstent) declarant, om een relatie te kunnen leggen tussen de theorie en de praktijk.

De opleiding Junior Customs Consultant (JCC) richt zich op assistent douane declaranten. De opleiding is te vergelijken met MBO niveau 2-3. Het is niet noodzakelijk dat u een vooropleiding en/of ervaring als assistent declarant heeft.

De cursus Customs Consultant (CC) is voor declaranten. De opleiding is te vergelijken met MBO niveau 4. Om effectief aan deze opleiding deel te kunnen nemen, is wenselijk om minimaal het niveau Assistent Declarant of het diploma JCC te hebben.

De training Customs Consultant Manager is voor leidinggevenden en ervaren declaranten. Het is voor deze training wenselijk om minimaal het diploma CC te hebben.

Meer informatie over eventueel benodigde ervaring vindt u (wanneer relevant) op de informatiepagina van elke training.

Bij de opleiding Junior Customs Consultant (JCC) mag u één keer een her-examen maken. Een eventueel tweede her-examen kan alleen na overleg.

Over de opleiding Customs Consultant (CC) mag u maximaal drie jaar doen. Binnen drie jaar moet u de betreffende certificaten hebben behaald. Deze kunnen dan worden ingeruild voor het diploma Customs Consultant.

De startdata van onze opleidingen kunt u terugvinden op onze kalender.

U kunt op ieder gewenst moment starten met de speedlearning variant van een opleiding.

Met uw diploma (Junior) Customs Consultant kunt u uw douanekennis aantonen. Voor uw bedrijf is dit van belang m.b.t. een eventuele AEO status of de aanvraag hiervan.

Voor u als individu is uw diploma toonaangevend in bijvoorbeeld een sollicitatie, functionerings- of beoordelingsgesprek.

U kunt zich gerust onder voorbehoud inschrijven. Voordat de opleiding of training start kunt u dan nog beslissen of u zich definitief opgeeft.

U ontvangt hierover bericht aan de start van de opleiding of training, met de vraag of u zich definitief wilt inschrijven.

U kunt dit vermelden tijdens de inschrijving.

De opleiding Junior Customs Consultant is te vergelijken met MBO niveau 2-3.

Icon warning Deze opleiding wordt in ver­schil­lende les­vormen aange­boden. Naast de Weektraining-variant is deze opleiding ook te volgen als AvondopleidingDagopleidingVerkorte opleidingSpeedlearning (zelfstudie).

Al 20 jaar toonaangevend opleider in douane­regelgeving

 • check in circle icon
  Onze opleidingen en trainingen voldoen aan de Union Customs Code criteria voor het behalen van de status van Authorized Economic Operator (AEO)
 • check in circle icon
  Ons team bestaat uit een ervaren groep van experts uit de dagelijkse praktijk, docenten en academici.
 • check in circle icon
  Flexibel en in eigen tempo online leren, gepland klassikaal leren of een combinatie van beide.

De douaneopleiding doe ik met plezier. Ik ben blij dat ik aan­gewezen werd als persoon om deze opleiding te volgen. Het grappige is dat alles nu beetje bij beetje op zijn plek valt. Ik heb dagelijks eigenlijk met dingen rondom export en import te maken, maar omdat wij veel dingen uit­besteden zit je er verder ook niet in. Maar ik nu wel! En als ik op iets door vraag, krijg ik ook van onze tussen­persoon reactie. Dan zie ik zo het boek en de lessen weer voor me. Leuk!

Wij helpen u graag

 • Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?
 • Is de locatie moeilijk bereikbaar?
 • Past de datum of het tijdstip u niet?
 • Liever een training op locatie?
foto esther

Esther en haar collega’s staan voor u klaar