Icon warning Deze opleiding wordt in ver­schil­lende les­vormen en op verschillende tijdstippen aange­boden. Naast de Speedlearning (zelfstudie)-variant is deze opleiding ook te volgen als AvondopleidingDagopleidingWeekopleidingVerkorte opleidingOnline opleiding.

Over deze opleiding

In de speedlearning variant van de opleiding Junior Customs Consultant leert u middels zelfstudie de basiskennis omtrent douaneformaliteiten. Tijdens drie lesavonden (niet verplicht) krijgt u uitleg over de lesstof. Met uw diploma JCC bent u in staat douaneprocessen binnen het bedrijf beter te volgen.

Douanezaken beheersen, maar geen tijd voor veel bijeenkomsten?

Met de opleiding Junior Customs Consultant maakt u kennis met de verschillende onderwerpen waar u mee te maken (kunt) krijgen bij export of import van goederen. Na afloop weet u binnen welk douanegebied uw bedrijf eventuele voordelen zou kunnen behalen. De opleiding wordt afgesloten met een examen.

Enkele onderwerpen die tijdens de opleiding aan de orde komen:

 • Douanetechnische begrippen
 • Douanewaarde
 • Incoterms
 • Invullen douanedocumenten
 • Vrijstelling
 • Bezwaar en Beroep
 • (Elektronisch) doen van een aangifte met het nieuwe aangiftesysteem DMS
 • Douanevervoer
 • Herkomst en Oorsprong
 • Tariferen / Heffingen

Voor wie?

De opleiding Junior Customs Consultant is geschikt voor (startende) Assistent declaranten die:

 • niet in de gelegenheid zijn de dag- of avondbijeenkomsten te volgen;
 • de reistijd naar bijeenkomsten als probleem ervaren;
 • en voldoende discipline hebben voor zelfstudie;

Op elk moment te starten

Omdat de speedlearning variant in principe uit zelfstudie bestaat, kan de opleiding op elk gewenst moment gestart worden. De 3 niet-verplichte bijeenkomsten worden zowel in het voorjaar als in het najaar georganiseerd. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld ter ondersteuning van de zelfstudie. Na aanmelding (en betaling) voor de opleiding, krijgt u van ons het benodigde lesmateriaal toegestuurd. De opleiding wordt afgesloten met een examen. Jaarlijks zijn er minimaal twee examenmomenten.

Wat kan ik met de opleiding Junior Customs Consultant?

Met behulp van deze opleiding heeft u de basiskennis omtrent de benodigde maatregelen bij invoer en uitvoer van goederen en uw (douane)bedrijfsprocessen.
U weet beter waar (besparings)mogelijkheden liggen, welke risico’s uw bedrijf loopt en in welke richting u mogelijke oplossingen kunt zoeken.

De opleiding  kan beschouwd worden als vooropleiding voor Customs Consultant (Declaranten opleiding).

Details opleiding

Vorm: Speedlearning (zelfstudie)
(Meer lesvormen)
Duur: Zelfstudie + 3 niet-verplichte bijeenkomsten
Kosten: € 815,00 excl. btw
Vereist niveau: Geen
Certificering: Diploma Junior Customs Consultant
Inbegrepen: Lesmateriaal, proefexamen, examen, koffie/thee
In-company: Ook als in-company training mogelijk
(Meer informatie)

Data & locaties

Data Locatie
Starten kan op ieder gewenst moment! Nog niet bekend
Icon calendar Kalender

Vraag & antwoord

Nee, deelname is niet verplicht. Het proefexamen is bedoeld voor deelnemers die willen oefenen voor het examen of voor de eindtoetsen. Wanneer u denkt voldoende kennis en ervaring te hebben, kunt u het proefexamen rustig overslaan.

Wij schrijven ons eigen lesmateriaal. Dit bundelen we, samen met de eventuele presentatie(s) en de laatste informatie in een cursusmap.

Voor alle opleidingen en trainingen geld: het is wenselijk om (zo snel mogelijk) werkzaam te zijn als (assisstent) declarant, om een relatie te kunnen leggen tussen de theorie en de praktijk.

De opleiding Junior Customs Consultant (JCC) richt zich op assistent douane declaranten. De opleiding is te vergelijken met MBO niveau 2-3. Het is niet noodzakelijk dat u een vooropleiding en/of ervaring als assistent declarant heeft.

De cursus Customs Consultant (CC) is voor declaranten. De opleiding is te vergelijken met MBO niveau 4. Om effectief aan deze opleiding deel te kunnen nemen, is wenselijk om minimaal het niveau Assistent Declarant of het diploma JCC te hebben.

De training Customs Consultant Manager is voor leidinggevenden en ervaren declaranten. Het is voor deze training wenselijk om minimaal het diploma CC te hebben.

Meer informatie over eventueel benodigde ervaring vindt u (wanneer relevant) op de informatiepagina van elke training.

Bij de opleiding Junior Customs Consultant (JCC) mag u één keer een her-examen maken. Een eventueel tweede her-examen kan alleen na overleg.

Over de opleiding Customs Consultant (CC) mag u maximaal drie jaar doen. Binnen drie jaar moet u de betreffende certificaten hebben behaald. Deze kunnen dan worden ingeruild voor het diploma Customs Consultant.

De startdata van onze opleidingen kunt u terugvinden op onze kalender.

U kunt op ieder gewenst moment starten met de speedlearning variant van een opleiding.

Met uw diploma (Junior) Customs Consultant kunt u uw douanekennis aantonen. Voor uw bedrijf is dit van belang m.b.t. een eventuele AEO status of de aanvraag hiervan.

Voor u als individu is uw diploma toonaangevend in bijvoorbeeld een sollicitatie, functionerings- of beoordelingsgesprek.

U kunt zich gerust onder voorbehoud inschrijven. Voordat de opleiding of training start kunt u dan nog beslissen of u zich definitief opgeeft.

U ontvangt hierover bericht aan de start van de opleiding of training, met de vraag of u zich definitief wilt inschrijven.

U kunt dit vermelden tijdens de inschrijving.

De opleiding Junior Customs Consultant is te vergelijken met MBO niveau 2-3.

Icon warning Deze opleiding wordt in ver­schil­lende les­vormen en op verschillende tijdstippen aange­boden. Naast de Speedlearning (zelfstudie)-variant is deze opleiding ook te volgen als AvondopleidingDagopleidingWeekopleidingVerkorte opleidingOnline opleiding.

Al 20 jaar toonaangevend opleider in douane­regelgeving

 • check in circle icon
  Onze opleidingen en trainingen voldoen aan de Union Customs Code criteria voor het behalen van de status van Authorized Economic Operator (AEO)
 • check in circle icon
  Ons team bestaat uit een ervaren groep van experts uit de dagelijkse praktijk, docenten en academici.
 • check in circle icon
  Flexibel en in eigen tempo online leren, gepland klassikaal leren of een combinatie van beide.

De docente hield zeer veel rekening met het feit dat ik een leek ben in deze materie. Ze herhaalde vaak zodat het begrijpen van de materie iets vlotter ging.

Wij helpen u graag

 • Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?
 • Is de locatie moeilijk bereikbaar?
 • Past de datum of het tijdstip u niet?
 • Liever een training op locatie?
foto esther

Esther en haar collega’s staan voor u klaar