Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over onze diensten en producten. Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag aan ons.

Klik op de vraag om het bijbehorende antwoord te zien.

Examens

Nee, deelname is niet verplicht. Het proefexamen is bedoeld voor deelnemers die willen oefenen voor het examen of voor de eindtoetsen. Wanneer u denkt voldoende kennis en ervaring te hebben, kunt u het proefexamen rustig overslaan.

Het examen Junior Customs Consultant mag u in de regel één keer overnieuw doen. De kosten van het herexamen zijn € 45,- (excl BTW).

Ook de deeltoetsen van de Customs Consultant mag u in de regel twee keer herkansen. De kosten van een eventueel CC herexamen zijn € 125,- (excl. BTW) per module.

De kosten van het examen Junior Customs Consultant (JCC) zijn bij de prijs inbegrepen. De kosten van het herexamen zijn € 45,- (excl BTW).

Zowel de kosten van een Customs Consultant (CC) deeltoets, als voor een eventuele 2e poging zijn € 125,- (excl. BTW) per blok per toets.

Meer informatie over de examencommissie.

Alle opleidingen Junior Customs Consultant (Assistent Declarant) en Customs Consultant (Declarant) worden afgesloten met een examen.

Wanneer u het examen Junior Customs Consultant met minimaal een 5,5 afsluit, ontvangt u het diploma Junior Customs Consultant.

Het diploma Customs Consultant bestaat uit 3 deelexamens. Als u een deelexamen afsluit met minimaal een 5,5, ontvangt u een certificaat voor dat onderdeel. Na het behalen van de 3 deelcertificaten ontvangt u het diploma Customs Consultant.

Bij het volgen van een bepaalde module of training ontvangt u een Bewijs van Deelname. Volgt u de gehele opleiding ontvangt u geen Bewijs van Deelname, maar de certificaten en het diploma.

Iedereen die één van onze trainingen of opleidingen heeft gevolgd, krijgt een "Bewijs van Deelname". Deze worden tijdens de afsluitende bijeenkomsten uitgereikt.

Mocht u onverhoopt geen Bewijs van Deelname hebben ontvangen, neemt dan contact met ons op via het contactformulier, via info@douaneopleidingen.nl of door te bellen met 0599 659700.

De examens en toetsen vinden centraal plaats en zijn afhankelijk van de aanmeldingen. Doorgaans vinden deze plaats in Nieuwegein.

Kijk voor meer informatie op de pagina locaties

Voor een examen dient u zich in te schrijven. Dit kunt u doen via het contactformulier, via info@douaneopleidingen.nl of door te bellen met 0599 659700.

De uitslag van het examen wordt direct bekend gemaakt, na vaststelling door de examencommissie. De examencommissie komt binnen zes weken na de examens bijeen. Daarna wordt u uw uitslag zowel per e-mail, als per post toegestuurd opgestuurd.

Wanneer deelnemers hiervoor toestemming hebben gegeven, verschijnt hun naam ook op de pagina geslaagden.

De opleiding Customs Consultant wordt (o.a.) aangeboden in 3 delen, met drie examens.

Tijdens het examen:

 • mag u het lesmateriaal erbij hebben;
 • mag u aantekeningen en ander eigen materiaal erbij hebben;
 • mag u gebruik maken van de wettenbundels;
 • mag u gebruik maken van een laptop (internet is beschikbaar)
 • mag u gebruik maken van een rekenmachine.

M.b.t. het examen:

 • het examen duurt 2 uur;
 • bestaat uit een aaneengesloten casus;
 • in de casus worden de onderwerpen van het betreffende behandeld;
 • bestaat uit m.n. open vragen;
 • wanneer gevraagd wordt om een motivatie, kunnen m.n. voor deze motivatie punten toegekend worden (ja/nee levert ‘0’ punten op);
 • een aantal voorbeelden van het noteren van wetgeving: b.v. art. 14 DWU (i.p.v. art. 14 lid 4e DWU) of b.v. art. 56 quater DWU (i.p.v. art. 56 DWU).

Tenslotte, heel cliché, maar wel belangrijk: controleer of alle vragen beantwoord zijn! Veel succes alvast bij het examen.

Algemeen

Douaneopleidingen Nederland verzorgt opleidingen en trainingen die zich richten op organisaties en bedrijven.

Wanneer u wilt werken bij de Douane, bijvoorbeeld op Schiphol, kunt u terecht bij de Belastingdienst (De Douane is onderdeel van de Belastingdienst).

Dit kan via https://werken.belastingdienst.nl/contact-vragen/veelgestelde-vragen.

(N.B.: Douaneopleidingen Nederland verzorgt géén opleidingen van de Douane zelf.)

Ja hoor, dat is geen enkel probleem. We verzorgen ook in-company trainingen bij bedrijven door het hele land.

Kijk voor meer informatie op de pagina In-company.

Of neem contact met ons op via het contactformulier, door te mailen naar info@douaneopleidingen.nl of door te bellen met 0599 659700.

Trainingen & Opleidingen

Wij werken met een team van ervaren docenten, veelal werkzaam binnen de Douane of Belastingdienst. Zij variëren in expertise, maar zijn wel sterk verbonden door één doel: u ondersteunen.

Onze docenten worden beoordeeld middels evaluatieformulieren.

Meer informatie over ons team.

Wij schrijven ons eigen lesmateriaal. Dit bundelen we, samen met de eventuele presentatie(s) en de laatste informatie in een cursusmap.

Kwaliteit staat bij ons voorop. Daarom streven wij er naar de groepen niet groter te maken dan 20 deelnemers.

De opleidingen en trainingen van Douaneopleidingen richten zich op (medewerkers van) bedrijven en organisaties die te maken hebben met douaneaangiftes m.b.t. import/export en/of doorvoer van (niet-)Uniegoederen.

Wanneer u werkt (of wilt werken) in een organisatie waar invoer, uitvoer of internationaal transport een rol speelt, hebt u baat bij de juiste actuele kennis omtrent douanezaken.

Op basis van uw ervaring als (assistent) declarant

U kunt geen vrijstelling krijgen op basis van uw ervaring.

Wellicht kunt u wel een module d.m.v. zelfstudie volgen.

Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier, via info@douaneopleidingen.nl of door te bellen met 0599 659700.

Voor alle opleidingen en trainingen geld: het is wenselijk om (zo snel mogelijk) werkzaam te zijn als (assisstent) declarant, om een relatie te kunnen leggen tussen de theorie en de praktijk.

De opleiding Junior Customs Consultant (JCC) richt zich op assistent douane declaranten. De opleiding is te vergelijken met MBO niveau 2-3. Het is niet noodzakelijk dat u een vooropleiding en/of ervaring als assistent declarant heeft.

De cursus Customs Consultant (CC) is voor declaranten. De opleiding is te vergelijken met MBO niveau 4. Om effectief aan deze opleiding deel te kunnen nemen, is wenselijk om minimaal het niveau Assistent Declarant of het diploma JCC te hebben.

De training Customs Consultant Manager is voor leidinggevenden en ervaren declaranten. Het is voor deze training wenselijk om minimaal het diploma CC te hebben.

Meer informatie over eventueel benodigde ervaring vindt u (wanneer relevant) op de informatiepagina van elke training.

Bij de opleiding Junior Customs Consultant (JCC) mag u één keer een her-examen maken. Een eventueel tweede her-examen kan alleen na overleg.

Over de opleiding Customs Consultant (CC) mag u maximaal drie jaar doen. Binnen drie jaar moet u de betreffende certificaten hebben behaald. Deze kunnen dan worden ingeruild voor het diploma Customs Consultant.

De startdata van onze opleidingen kunt u terugvinden op onze kalender.

U kunt op ieder gewenst moment starten met de speedlearning variant van een opleiding.

Met uw diploma (Junior) Customs Consultant kunt u uw douanekennis aantonen. Voor uw bedrijf is dit van belang m.b.t. een eventuele AEO status of de aanvraag hiervan.

Voor u als individu is uw diploma toonaangevend in bijvoorbeeld een sollicitatie, functionerings- of beoordelingsgesprek.

Bij de meeste trainingen en opleidingen wordt het lesmateriaal uitgereikt tijdens de eerste bijeenkomst. Op deze wijze kunnen wij het materiaal actueel houden, t/m de dag van de bijeenkomst.

Wanneer u de speedlearning-variant van een opleiding volgt, ontvangt u het lesmateriaal direct na betaling.

Ja hoor, dat is geen enkel probleem. U kunt per training beslissen of u de dag-, ochtend- of de avondvariant wilt volgen. De examens voor alle trainingen zijn gelijk.

De opleiding Junior Customs Consultant is te vergelijken met MBO niveau 2-3.

De opleiding Customs Consultant is te vergelijken met MBO niveau

De opzet van de training is bij alle varianten hetzelfde. Tijdens de dagtraining wordt de inhoud van de training net iets uitgebreider behandeld dan tijdens de ochtend- en avondtraining. Bij de dag-variant is daarnaast een lunch inbegrepen. 

De opleidingen Junior Customs Consultant bestaat uit verschillende varianten, de avondopleiding, dagopleiding, weekopleiding, speedlearning (zelfstudie) en de verkorte avondopleiding.

De avondopleiding bestaat uit 12 lesavonden (19:00 - 22:00 uur) incl. 2 avonden: proefexamen en examen

De dagopleiding bestaat uit 6 lesdagen (09:00 - 16:00 uur) incl. 2 avonden proefexamen en examen

De weekopleiding bestaat uit 5 lesdagen maandagmiddag 13:30 uur t/m vrijdagmiddag 12:00 uur incl. 2 avonden: proefexamen en examen

De speedlearning variant bestaat uit zelfstudie. Er mag worden deelgenomen aan 3 niet-verplichte avondbijeenkomsten incl. 2 avonden: proefexamen en examen.

De verkorte avondopleiding bestaat uit 5 lesavonden (19:00 - 22:00 uur) incl. 2 avonden: proefexamen en examen.

Diploma

Ja hoor, dat is geen probleem. Laat even weten wanneer u welke training of opleiding hebt gevolgd en wij sturen u een nieuw diploma, certificaat of bewijs van deelname op. Voor het opsturen vragen wij een vergoeding.

In Nederland wordt er geen enkel diploma op het vakgebied Douane erkend.

Als gevolg van wetgeving zal de EU in de toekomst wel naar geaccrediteerde opleidingen toe werken. Het is alleen nog niet duidelijk wie dan zorg gaat dragen voor deze accreditatie.

Inschrijven

Omdat wij veel via e-mail corresponderen, vragen wij altijd om uw e-mailadres. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden dan voor deze correspondentie gebruikt.

Inschrijven kan door ons te e-mailen op info@douaneopleidingen.nl of door te bellen met 0599 659700.

U kunt ook deelnemers online aanmelden via het online inschrijfformulier.

U kunt zich te allen tijde uitschrijven voor de digitale mailingen, via onze website (pagina Nieuwsbrief) of via de uitschrijflink onderaan in de e-mail.

Zowel uw aanmelding, als uw eventuele uitslagen worden alleen naar het door u opgegeven post- en e-mailadres gestuurd. Douaneopleidingen Nederland kan de resultaten van de gemaakte examens en toetsen inzien t.b.v. ondersteuning. Alle persoonsgegevens en eventuele uitslagen worden vertrouwelijk behandeld en niet ter beschikking gesteld aan derden.

Kijk voor meer informatie op de pagina Privacy of bekijk onze Algemene Voorwaarden.

U kunt zich gerust onder voorbehoud inschrijven. Voordat de opleiding of training start kunt u dan nog beslissen of u zich definitief opgeeft.

U ontvangt hierover bericht aan de start van de opleiding of training, met de vraag of u zich definitief wilt inschrijven.

U kunt dit vermelden tijdens de inschrijving.

Wanneer u besluit de opleiding Customs Consultant (CC) te volgen, nadat u bij ons de opleiding Junior Customs Consultant (JCC) heeft gevolgd, ontvangt u 10% korting op alle CC onderdelen.

Wanneer u zich aanmeld voor de gehele opleiding CC en deze in één keer vooruit betaald, ontvangt u nogmaals 10% korting.

Korting bij aanmelding meerdere deelnemers

Afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers, de opleiding of training en of het een in-company training betreft, is het mogelijk om korting op meerdere inschrijvingen te krijgen. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op via het contactformulier, via info@douaneopleidingen.nl of door even te bellen met 0599 659700.

Nadat u zich heeft aangemeld voor een cursus, ontvangt u doorgaans 2-4 weken voor de aanvang van de training of opleiding een factuur. U kunt dan via overboeking het bedrag naar ons overmaken.

Bankgegevens

Rekeningnummer: (KNAB) 41.37.28.161
Naam: Douaneopleidingen Nederland 
Plaats: Stadskanaal

IBAN: NL66 KNAB 0413 7281 61
BIC: KNABNL2H

Alle op deze website genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

Online training

De online opleidingen worden verzorgd via Teams. 

Nee, wij hebben hier vaste data voor gepland. Deze kunt u vinden op de informatiepagina van de betreffende opleiding/training of in onze kalender.

De eerste les betreft een introductie en kennismaking met de docent en mede-cursisten, de overige lesavonden zijn online te volgen.

Ja dat kan, alleen dan krijg je niet de uitleg en begeleiding van een docent.

Nee dit kan niet. Het proefexamen moet namelijk nadien worden ingeleverd bij de docent.

Wij helpen u graag

 • Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?
 • Is de locatie moeilijk bereikbaar?
 • Past de datum of het tijdstip u niet?
 • Liever een training op locatie?
foto esther

Esther en haar collega’s staan voor u klaar